Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Οι 3 τριάδες των χαρισμάτων-χαρακτηριστικών, της των προσώπων της Αγίας Τριάδος ισάριθμου, προτυπώσεως - Εκλεκτή των Αγίων Ιεραρχών Ομήγυρις.


Οι Τρείς Ιεράρχαι, π ρ ό τ υ π ο της Παιδείας μας, της Εκκλησίας μας, του Χριστιανικού ήθους και ύφους, της φιλανθρώπου και φιλοπόνου Αγάπης προς τον εκάστοτε πλησίον, της διοικητικής ικανότητος στις κορυφαίες θέσεις των θεσμών της συντεταγμένης Πολιτείας, της ανεξικακίας, της υπομονής μέχρι εσχάτων, της αεννάου Δοξολογίας, των Θετικών Επιστημών - [Αστρονομίας, Φυσικής, Ιατρικής], της εν επιγνώσει σιωπής που λέει πιό πολλά από τας φλυαρίας..των "ειδικών", της ρωμαλέας υπερασπίσεως-εκπροσωπήσεως του δικαίου του Λόγου, της, της, της....
Όλα αυτά, τη δυνάμει, της φύσεως των. Ήταν και οι τρείς εκλεκτοί γόνοι Αγίων ριζών, με όλο το ανθρωπίνως δυνατόν, άριστο "γεννετικό" φορτίο. Ο ειδωλολάτρης Λιβάνιος, διδάσκαλος του Χρυσοστόμου στη Ρητορική, γνώρισε την μητέρα του Ανθούσα, εθαύμασε τον σπάνιο και πρωτόγνωρο πλούτο αυτής της γυναίκας. Να μην αναφέρουμε την Αγία πολύτεκνη οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου. Σημειοτέον ότι, ο Ιερός Χρυσόστομος, αφιερώθηκε εις τον Θεόν που τόσο ελάτρευε, μετά την κοίμηση της εκλεκτής του μητέρας!!
Δεύτερο χαρακτηριστικό τους, η Άσκησις . Το καλό "υλικό" που τους επροίκισε η φύσις, το καλλιεργήσαν αόκνως, αφιλενδείκτως, φιλοπόνως και Θεοπρεπώς.
Φυσικά τις δύο προυποθέσεις που είχαν, ήρθε η πανσθενουργός Χάρις και τις μεταμόρφωσε, τις εθεοποίησε και το Θείο οικοδόμημα του καθενός Αγίου Ανδρός, υψώθη και εξυψώθη,..εις νιοστήν Δύναμη!
Θεμελιακή υπήρξε του καθενός η Αυτογνωσία, η οποία οδηγούσε αφεύκτως εις την αλλήλους αγάπη και συμπάθεια - οντολογική ΑΝΘΡΩΠΟΓΝΩΣΙΑ - άλλως, Αδελφογνωσία, οι οποίες αλήκτως ες αει, καταντούν εις το της Θεολογίας, ήγουν αληθούς Θεογνωσίας, Μέγα Μυστήριον.
Τέλος, οι παμμέγιστοι ετερόφωτοι νοητοί Αστέρες της συνόλου Οικουμένης, πρώτα, οι ίδιοι εφάρμοσαν τα Θεία της Χριστού Διδασκαλίας, διδάγματα, και ετελειποιήθησαν, από τα όποια παρελθόντα πάθη τους, και κατόπιν "ούτως εδίδαξαν τοις ανθρώποις". "Εποίησαν και εδίδαξαν", γι'αυτό και Μ ε γ ά λ ο ι εκλήθησαν.
Και όλα αυτά βέβαια, προς Δόξα του Μεγάλου και Προσκυνητού ονόματος της Παναγίας ΤΡΙΑΔΟΣ, όν το Κράτος και η Δόξα, εις τους απεράντους αιώνας. ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου